En debatt som gjorde lite fra eller til

I dag tidlig deltok undertegnede på TV2 Nyhetskanalen for å snakke om nattas debatt i Demokratenes primærvalg. Det ble dessverre ikke tid til å gå i dybden, men det er gjort nå. Her er en analyse fra venstre:

Debatten vil sannsynligvis gi lite utslag på målingene. Mye fordi det er for mange deltakere, og for lite tid til interaksjon. Men også fordi programlederne la opp til en rotete debatt med lite substans. Bernie Sanders var som vanlig solid, mye fordi han tvang gjennom politikk i spørsmål som handlet om andre ting, for eksempel hva supporterne ropte på folkemøtene hans. I løpet av debatten fikk blant annet fram følgende poenger:


– Vi må ikke bare fokusere på Trump – vi må også få fram våre løsninger
– Offentlig finansiert helsevesen!
– Saudi Arabia bør ikke behandles som en nær alliert
– Palestineres rettigheter må ikke glemmes.
– Stemte mot krigen i Irak – i motsetning til Biden
– Ledere i amerikanske oljeselskaper som bevisst har løyet for nasjonen om klimaendringer kan straffeforfølges.
– Nå er det viktigere enn noen sinne at også menn står opp for abortrettigheter.

Bernie Sanders fikk ikke lov til å snakke når boligkrisa var oppe som tema, og heller ikke når justisreform var tema. Begge gangene holdt han hånda høyt for å tegne seg. Han er eneste kandidaten som har en plan for å regulere utleiemarkedet gjennom nasjonalt lovverk, et område der han skiller seg klart fra Warren, som kun har en plan for å bygge nye boliger. Han har også et omfattende forslag til justisreform, som han gjerne skulle fått snakka om.

Den svakeste debattanten i natt var Joe Biden. Han fjasa det til flere ganger. Han glemte at rival Kamala Harris er en minoritetspolitiker i Senatet, han fikk jernteppe i sitt første innlegg, og om #Metoo sa han at “Vi trenger en kulturendring. Menn må aldri heve neven mot kvinner, bortsett fra når det er i selvforsvar, noe som stort sett aldri skjer. Men det skjer nesten aldri.”, en absurd sekvens som ikke ble noe bedre når han fortsatte “Så vi må bare endre kulturen. Fortsette å slå den ned, slå den ned, slå den ned.”, en metafor som passet heller dårlig i sammenhengen. Biden hadde dessuten lav energi gjennom hele kvelden, og så ikke ut som han fant seg til rette.

Elizabeth Warren hadde en kveld på det jevne. Hun fikk svært lette spørsmål fra moderatorene, og kom mye til orde i starten. Hele fire ganger, mot Sanders ene. Men det var ingenting ekstraordinært med henne denne gangen, og seerne satt kanskje igjen med at momentumet hun hadde for kort tid siden er litt borte. Hun slapp å forsvare at hun ikke lengre støtter Bernie Sanders’ helsereform.

Pete Buttigieg er en nykommer blant favorittene. Han har hatt en positiv tendens på målingene, spesielt i Iowa, den første primærvalgsstaten. Derfor var det venta at han ville få tøffe spørsmål både av moderatorene og av de andre kandidatene. Det skjedde i liten grad, og på slutten av sendinga. Moderatorene gav Kamala Harris muligheten til å kritisere Buttigieg for å ha brukt et bilde av en kenyansk kvinne i kampanja si for å nå ut til afroamerikanere. Men ingen nevnte den større skandalen. Forrige uke lanserte Buttigieg et forslag som retta seg mot afroamerikanere, The Douglass Plan, som han hevdet hadde støtte fra 400 afroamerikanere i South Carolina. Det viste seg først at halvparten var hvite. Så viste det seg at mange på lista aldri hadde sagt ja til å støtte planen. De hadde bare aldri sagt nei, som det ble krev i e-posten som ble sendt ut, for ikke å støtte planen. Flere av “underskriverne” har tatt avstand fra planen i ettertid. Buttigieg har ikke beklaga.

Hadde noe lignende skjedd med Bernie Sanders sin kampanje, så hadde 20 minutter av nattas debatt handla om nettopp det. Men av en eller annen grunn er det stille nå.

Sånn sett hadde Buttigieg en bedre kveld nå, enn andre kandidater har hatt når de har vært på opptur. Men han måtte forsvare seg for sin korte CV(Borgermester i South Bend), og for å ha sagt seg villig til å bruke amerikanske styrker i kampen mot mexicanske narkokarteller.

I desember vil debatten sannsynligvis ha færre deltakere. Det gjør at debattantene kan skille seg mer ut. For Sanders er det viktig å få tid til å gå mer i dybden på de ulike sakene. For han er solid når det ikke kun er tid til retorikkshow.

Denne gangen gjør debatten sannsynligvis små utslag. Det betyr at:
– Biden, Warren og Sanders kjemper i toppen
– Buttigieg som en outsider under der.
– Kamala Harris for langt bak, på en femteplass.
– Alle andre sjanseløse.

Jo mer isolerte de tre på toppen blir, desto bedre for Sanders. Da kan han få fram forskjellene dem i mellom, og Biden må dessuten forsvare seg mer. Jo mer taletid han får, desto verre blir det. Warren er den nest mest progressive kandidaten, og en debatt mellom hun og Sanders kan ta USA mange steg i riktig retning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: