Status i primærvalgkampen før 2020

Året er snart omme, og Demokratenes primærvalg nærmer seg med stormskritt. 3. februar går startskuddet i delstaten Iowa. Gjennom såkalte caucus-valg skal hundretusener stille seg bak sin presidentkandidat. Konkurransen om Det hvite hus har den siste tida beveget seg mer og mer mot en duell mellom Joe Biden og Bernie Sanders. Men fortsatt er det flere som kan blande seg inn. Her er vurderingen av kandidater som fortsatt kjemper om presidentembetet.

Store vinnermuligheter

Joe Biden:

Utrolig nok er han fortsatt den store favoritten. Han leder de nasjonale målingene med hele 8,5 prosentpoeng på nestemann, og det virker til at velgerne hans er svært vanskelige å overbevise om noe annet. Det på tross av at han sliter med å fullføre setninger og av den grunn holder svært få valgkamparrangementer.

I desemberdebatten 19. desember ble Joe Biden regnet for en av kveldens vinnere. Ikke fordi han knakk sine motdebatanter, men fordi han holdt seg unna å si dumme ting, fordi han i stor grad unngikk skyts fra motkandidatene og fordi han fikk overraskende lite taletid.

Han sliter med lavenergivelgere, og entusiasmen kan ikke sammenlignes med verken Bernie Sanders, Elizabeth Warren eller Andrew Yang. Det er ingen folkeforsamling som møter han på turne, og på sosiale medier er han nesten usynlig. Dette kan bli et problem for han i den videre valgkampen. Spesielt i Iowa er man avhengige av velgere som møter opp på timeslange møter. På den andre siden er flertallet av Bidens velgere i den eldre garde, og møter tradisjonelt oftere opp enn andre aldersgrupper.

LA Times hadde en svært interessant fokusgruppe kort tid etter desemberdebatten. Spesielt et av intervjuobjektene innrømte at hun foretrakk Bernie Sanders politisk. Samtidig var hun så sikker på at Biden var kandidaten som kunne samle nok velgere til å slå Trump i de såkalte vippestatene. Sanders var for radikal der, mente hun. Derfor var planen å stemme taktisk for å sikre en kandidat som kunne slå Trump.

Biden har også en annen fordel. Etterhvert som feltet blir mindre, så vil velgere måtte gå for sine andre- og tredjevalg. På målinger hvor de andre toppkandidatene er satt opp alene mot Biden, har han en solid ledelse.

Det er samtidig to store spørsmålstegn med Bidens sjanser. For det første må han unngå store tabber i en periode som blir mer intens enn kampanjen har opplevd til nå. Allerede ser vi at han er sliten i andre halvdelen av debattene. I januar blir det mindre hvile. For det andre står han overraskende svakt i delstat en og to i rekken, Iowa og New Hampshire. Om han begynner med en valgsmell, så kan kampanjen fort miste framdrift. Taper han i tillegg delstat tre, Nevada, begynner det virkelig å se mørkt ut.

På målingene er hans foreløpige store styrke støtten i den afroamerikanske befolkninga. Han leder klart i South Carolina som er delstat fire ut, og målingene må slå til for at han ikke skal falle helt av. For fire år siden var det her Clinton for alvor slo tilbake mot Sanders sjokkseier i New Hampshire. Og mulighetene er gode for at Biden kan følge samme oppskrift. Men han er fortsatt avhengig av redde inn respektable resultater i de tre første delstatene.

Et annet spenningsmoment rundt hans kampanje er hvordan det går med hans valgkampinnsamling. Sist tall ble offentliggjort, i oktober, slet kampanjen med nedgang i pengestøtten. På nyåret offentliggjøres kvartalrapport for oktober, november og desember, og han må vise at kampanjen på ny er på opptur.

Bernie Sanders:

Da Bernie Sanders i starten av oktober ble lagt inn på sjukehus med hjerteinfarkt var det naturlig nok mange som avskrev 78-åringen. Men siden har kampanjen opplevd en eneste lang opptur. Sanders har fått viktig backing fra de politiske stjernene Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar og Rashida Tlaib, han har styrket seg fra bunnivået på 14 prosent til nå å ligge på 2. plass med like under 20 prosent på målingene. Pengene fortsetter dessuten å renne inn, og han har hatt tre solide debattprestasjoner, der mange mener at debatten 19. desember er noe av det beste han har gjort. Etter debatten rant det inn over 1 million dollar til kampanjen fra tusenvis av donorer.

Sanders har hele tida hatt den største grasrotkampanja. Over en million amerikanere har forplikta seg til å hjelpe til. Mange av disse er godt i gang, men det er når valgkampen først virkelig drar seg til at frivillighæren vil trå til for fullt. Dette er et område der ingen andre kandidater er i nærheten.

De siste ukene før jul har til og med pressen endret sin holdning til Sanders. I lang tid har han vært avskrevet, og andre kandidater har vært regna for å være større favoritter. Men nå begynner ekspertene å innrømme at han har vært undervurdert.

Faksimile fra Business Insider. https://www.businessinsider.com/bernie-sanders-could-be-most-underestimated-2020-candidate-2019-12

Blant de som den siste tiden har snudd om Bernie Sanders, er grunnlegger av nettstedet fivethirtyeight.com, Nate Silver. I dette klippet på ABC innrømmer han at Sanders får mindre medieoppmerksomhet enn de andre kandidatene, og fortsatt holder en solid posisjon.

I følge bettingsider på nett er Sanders for øyeblikket den største favoritten i både Iowa og New Hampshire. Skulle resultatet stå til forventningene så vil Sanders oppnå en framdrift som kan ta han langt.

Spesielt etter hjerteproblemene mistet mange tilliten til at Sanders kunne slå Trump. Nå er han i ferd med å vinne tilbake terreng. Samtidig har han fortsatt en lang vei å gå for å ta Biden.

I motsetning til Biden er nok Sanders glad for at man nå går inn i en mer intens periode med flere debatter. Han har solid stamina og presterer stabilt. Det er dessuten en styrke for Sanders at det blir stadig færre konkurrenter. Etterhvert som han gjør det bedre, tvinges det fram mer oppmerksomhet i media. Da kan han fort styrke sin posisjon ytterligere.

Elizabeth Warren:

I begynnelsen av oktober hadde Warren en enorm opptur. På et tidspunkt ledet hun til og med i snittet av de nasjonale målingene. Siden har nedturen vært lang. Det begynte med at hun ble utydelig på Bernie Sanders helsereform, Medicare for All. Jeg skrev om dette i et blogginnlegg som kan leses her.

Warren er fortsatt en klar nummer tre i feltet. Hun har rundt 15 prosent i snitt på målingene, og er nærmest å utfordre Biden og Sanders. Hun hadde en god debatt 19. desember, men samtidig skilte hun seg ikke ut fra resten av feltet.

Tidlig i høst så det ut som hun var på vei til å ta igjen Sanders’ entusiasme. Mange møtte på valgkamparrangementene og hun samlet støtte fra organisasjoner som støtta Sanders i 2016. Siden har engasjementet stabilisert seg. Det er knytta stor spenning til tallene fra hennes valgkampinnsamling siste kvartal. Sist var hun rett bak Sanders, denne gangen kan hun fort ha mistet ryggen til sin allierte.

I debatten 19. desember skapte Warren kveldens store høydepunkt. Hun gikk til angrep på Pete Buttigieg for hans lukka pengeinnsamling med milliardærer. Sist samlet han rike støttespillere til en vingrotte. Warren påpekte hvordan disse får kjøpe seg innflytelse, en påstand Buttigieg reagerte sterkt på. Angrepet sto seg bra. Warrens problem var bare at borgermesteren i byen South Bend i sitt motangrep korrekt påpekte at Warren tidligere har gjort akkurat det samme. Om det ikke stemte hadde angrepet vært en solid styrke for Warren. I stedet endte det med at begge til en viss grad mistet ansikt.

Warren må, akkurat som Sanders, håpe på solide resultater i de to første delstatene. Skal hun vinne må hun skaffe ny framdrift. Hun må dessuten overbevise afroamerikanere og latin-amerikanere om at hun kan være også deres kandidat. Der har Biden og Sanders en klar fordel.

Middels vinnermuligheter

Pete Buttigieg

I november gav “eksperter” borgermesteren fra South Bend stempel som en av favorittene etter at målinger viste at han på enkeltmålinger til og med hadde luke ned til konkurrentene i Iowa. I novemberdebatten fikk han mye oppmerksomhet, men ingen av motdebattantene turte å virkelig gå i strupen på han.

Siden har media begynt å stille flere og vanskeligere spørsmål til Buttigieg. Målingene har stagnert. Og han er fortsatt ikke på mer enn 8,3 prosent nasjonalt. Buttigieg er avhengig av å vinne Iowa, men er forbigått som favoritt av Sanders.

I debatten 19. desember var Buttigieg den store taperen. Han inntok harde angrep fra både Warren, Sanders og Amy Klobuchar, og slet med å forsvare seg.

Buttigieg har dessuten en annen utfordring. Få vet hva han står for. De vet hva han er imot, som er stort sett alt Sanders og Warren går til valg på. Men hva hans eget program går ut på, er det ikke lett å få tak i. Skal han vinne må han både overbevise amerikanerne om at han kan slå Trump, og han må få fram egen politikk. Han må også tilbake i flytsonen med mer positiv oppmerksomhet, og han må ha bedre svar på vanskelige spørsmål.

Små vinnermuligheter

Amy Klobuchar

En av medias store favoritter. Helt siden hun lanserte kandidaturet sitt er hun spådd opp og fram. Men lite har skjedd.

Spesielt i de siste tre debattene har hun lagt ned en solid innsats. Hun har vært retorisk kløktig, og ut ifra forutsetningene slått bra fra seg. Problemet er bare at presidentvalget ikke kun er en debattkonkurranse, der de beste debattantene vinner. Du må også ha politikk å selge inn. I årets presidentvalg er det en person flertallet tror kan slå Trump, Biden. Utover dette, så vil velgerne stemme på politikk. Akkurat som Buttigieg, så går Klobuchar til valg på alt som ikke kan gjøres. Ingen vinnerstrategi. Det holder ikke å vise at du er en dyktig kvinne, noe hun har gjort, om det ikke er marked for produktet hun selger.

Klobuchar ligger på 3,3 prosent nasjonalt, men klamrer seg fast til snittet i Iowa, der hun har det dobbelte. Kanskje kan hun stige ytterligere der fram mot 3. februar. Men veien er laaaang.

Andrew Yang:

Har overraska alle med sin suksess. Uten erfaring fra politikken har han tatt presidentvalget med storm og glidd rett forbi den ene senatoren etter den andre. Yang som først og fremst går til valg på ideen om borgerlønn, har gjort seg til et internettfenomen, og er spesielt populær blant unge menn.

I debattene har han, på tross av lite taletid, stått fram som en som blir husket. Han er morsom og ekte, og virker ikke som en politiker med ferdigplanlagte innlegg. Han har dessuten flere spennende ideer som han løfter fram i debattene, blant annet “demokratidollar”, en plan om at alle amerikanere får 100 dollar hver av det offentlige som de kan dele ut til politikere de støtter, for så å hindre rikes innflytelse på valg.

Yang har klart kriteriene for å kvalifisere seg for alle debattene så langt, og har gode muligheter for å klare det også før debatten 14. januar. Yang har et snitt på 3,3 prosent nasjonalt, og ligger faktisk litt bak i Iowa. Dermed skal det mye til at han har mye mer å gi etter Iowa om ikke noe spesielt skulle skje.

Tom Steyer

Milliardæren har gjennom egen pengebruk skaffet seg et navn i primærvalgkampen. Han har brukt enorme summer på tv-reklamer, nok til at han har fått et navn stort nok til å delta i debattene. Men han sliter fortsatt på målingene, og det finnes få grunner til at Steyer skal bli Demokratenes presidentkandidat framfor noen av de andre. Men det virker ikke som han har planer om å slutte å svi av penger. Dermed er det ikke umulig at også han blir å regne med en liten stund til.

Michael Bloomberg

God for mer enn 50 millarder dollar. Ryktene vil ha det til at han er villig til å bruke opptil to av disse, altså opp mot 20 milliarder kroner, på å vinne valget.

Selv om det kun er en drøy måned siden han lanserte sitt kandidatur har han rukket å bruke mer enn alle de andre kandidatene på tv-reklame, over 100 millioner dollar.

Bloombergs valgkamp er et forsøk på å kjøpe valgseier med minst mulig konfrontasjon med motstanderne. Han har enda ikke vist noen interesse for å kvalifisere seg for debattene. Og årsaken er åpenbar. Han vil bli den store skyteskiva.

Han stiller dessuten ikke til valg i Iowa og New Hampshire, men vil i stedet fokusere sine ressurser på større delstater som California. Problemet med denne strategien er at han setter seg på sidelinja i valgdekninga de første to månedene i 2020.

Bloomberg har vist at store summer brukt på tv-reklame har effekt. Han har klart å kjøpe seg til fem prosents oppslutning. Spørsmålet er hvor mye høyere han kan komme. Han er kandidaten som er desidert mest upopulær i feltet. Det er ingen som egentlig ønsker at han skal stille.

Bloomberg er rikest av de to milliardærene i feltet, og har større mulighet til å lykkes enn Steyer. På målingene virker det som at han har stjålet litt av velgerne fra Buttigieg, og det er mulig at hans kampanje først og fremst splitter moderate velgere.

Kandidater som ikke når opp

Cory Booker

Hadde nok en drøm om å stige på målingene når Kamala Harris trakk seg. Men kampanjen til senatoren fra New Jersey fikk aldri framdrift, og han klarte ikke engang å kvalifisere seg for debatten 19. desember. Han håpte å bli en ny Obama, men har aldri klart å selge inn noe budskap som har skilt han ut i feltet. Spørsmålet er hvor lenge til han holder ut.

Tulsi Gabbard

Kongresskvinnen fra Hawaii har en liten og lojal tilhengerskare, men lite tyder på at den blir større. Hun står på stedet hvil på de nasjonale målingene, men klamrer seg fast til håpet om å gjøre det bra i New Hampshire, der hun har et snitt på fem prosent på målingene.

Gabbard har et budskap og et prosjekt som skiller seg ut. Hun ønsker nok å beholde talerstolen så lenge som mulig for å kunne kritisere haukene og de nyliberale kandidatene i feltet. Men spørsmålet er hvor lenge hun vil bevare søkelyset. Hun fikk ikke delta i den siste debatten, og er avhengig av å samle inn penger for å få fortsette.

Hun har også tatt noen valg de siste månedene som har frastøtt seg deler av den progressive bevegelsen. I 2016 støtta hun Sanders’ kandidatur. Denne gangen støtter hun ikke Medicare for All, og hun har dessuten hedra Ellen DeGeneres for å dra på sportsarrangement sammen med George W. Bush, noe mange er å hvitvaske en krigsforbryter.

Julian Castro:

Er kandidaten som flest savna i siste presidentdebatt. Han har bidratt til å gjøre de tidlige debattene mer interessante, spesielt med sitt fokus på justisreform og behandlingen av minoriteter. Den tidligere ministeren for boligpolitikk og byutvikling under Obama, har ikke klart å bygge seg noen base, og selv i hans hjemstat Texas, er han langt bak på målingene.

Castro kvalifiserte seg ikke for debatten 19. desember, og det er svært overraskende om han vil fortsette kampanjen sin spesielt mye lengre.

Just a joke

Mer enn 30 kandidater har forsøkt seg, og noen har hatt nok selvinnsikt til å trekke seg når de ikke har slått gjennom. Andre på sin side gir aldri opp. De største vitsene i konkurransen akkurat nå er:

  • Michael Bennet
  • John Delaney
  • Deval Patrick
  • Marianne Williamson

Det er bare å finne fram popcornet, for januar og februar blir særdeles spennende måneder for alle som er opptatt av amerikansk politikk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: