Nye tall: Bernie samlet inn mest penger i 4. kvartal 2019

Etter hvert kvartal må presidentkampanjene levere rapporter for sine innsamlinger. Disse rapportene viser hvilke kampanjer som har framdrift og opplever økt støtte, og hvilke som stagnerer. Den store vinneren i 4. kvartal i 2019 er senator Bernie Sanders.

Sanders har hatt solide tall å vise til også tidligere i 2019. Han var vinneren av 1. og 3. kvartal da han samla inn henholdsvis 18,2 og 25,2 millioner dollar. I 2. kvartal opplevde kampanjen en liten nedtur og ble tatt igjen av både Pete Buttigieg, Joe Biden og Elizabeth Warren. På dette tidspunktet så spesielt tallene til Buttigieg farlige ut, da han samlet inn 6,9 millioner dollar mer enn senatoren fra Vermont.

I 3. kvartal snudde det. Buttigieg fikk en nedtur og havnet på 19,1 millioner dollar. Vinnerne var Sanders som samlet inn 25,2 og Warren som samlet inn 24,6 millioner dollar. Det var solide tall fra Sanders, men Warrens trend var likevel mer spennende nytt. Det er på ingen måte rart at mange så på dette som begynnelsen på noe stort for Warren.

Kvartalsrapportene er interessante for å konstatere trender, og for å se hvem som har størst økonomiske muskler i tida framover.

Tallene fra kandidatenes rapporter for 4. kvartal:
(plassering og tall fra 3. kvartal i parentes)

  1. Bernie Sanders: 34,5 millioner dollar (1. / 25,2 mill $)
  2. Pete Buttigieg: 24,7 millioner dollar (3. / 19,1 mill $)
  3. Joe Biden: Ikke annonsert offisielle tall, men rundt 21,5 millioner dollar i følge rapporter. (4. / 15,7 mill $)
  4. Elizabeth Warren: Ikke annonsert offisielle tall, men kjempet for å passere 20 millioner dollar i innspurten i følge rapporter. (2. / 24,6 mill $)
  5. Andrew Yang: 16,5 millioner dollar (6. / 9,9 mill $)

Etter topp fem tyder rapporter på at det er en lengre luke ned til resten av kandidatene. Sannsynligvis ligger Klobuchar sin kampanje på rundt 5 millioner dollar, og noe under dette for Corey Booker.

4. kvartal har en stor vinner: Bernie Sanders. Bak han kan Pete Buttigieg og Joe Biden si seg fornøyde med positiv utvikling siden sist. Andrew Yang er den store overraskelsen som viser at han har bygd seg opp en stor base av følgere.

For Warren er det mørkere. I en tid der man kan trenge all mulig framdrift, var dette det siste Team Warren trengte. Men det er heller ingen overraskelse. Nedturen begynte i oktober da hun endret standpunkt i helsepolitikken, noe du kan lese mer om her.

Dette gav seg kraftige utslag på meningsmålingene der hun har falt fra over 26 prosent i gjennomsnitt på sitt beste, til nå å ligge på rundt 15 prosent. Nå har det også fått konsekvenser for lommeboka, som betyr mindre penger til å leie valgkontorer, mindre penger til tv-reklamer. Det i den viktigste fasen av hele kampanja.

For Sanders del, kan han gå inn i januar med stor selvtillit. Kampanjen har en enorm base av valgkampaktivister. Nå har de også råd til å organisere aktivistene på en best, og mest mulig effektiv måte.

T.O. Siden innlegget over ble skrevet har det kommet inn nye offisielle tall:
– Joe Biden har rapportert 22,7 millioner dollar.
– Amy Klobuchar har rapportert 11,4 millioner dollar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: