Presset Warren-kampanje kjører drittpakker mot Sanders

De siste par månedene har bestått av tung oppoverbakke for Warren-kampanjen. De sliter med entusiasmen, de klarer ikke samle inn like mye penger som før, og de opplever en nedadgående trend på målingene. Få uker før Iowa-valget går av stabelen forsøker Warren å snu trenden ved å kjøre drittpakker mot sin kollega i Senatet, Bernie Sanders.

Det begynte med at nettavisa Politico offentliggjorde det de kalte et scoop. Et dokument de hadde fått tak i med argumentasjonsliste for Sanders-aktivister skulle vise at kampanjen ba sine frivillige om å argumentere aktivt mot Warrens kandidatur. I følge dokumentet sto det at aktivister som støtte på Warren-velgere skulle si:

«Jeg liker Warren. Faktisk er hun mitt 2. valg. Problemet mitt med henne er likevel at hun først og fremst har støtte blant folk med høy utdanning. Sanders på den andre siden mobiliserer nye grupper til å stemme. Det er slik vi kan slå Trump»

Lista som besto av talepunkter til velgere av alle kandidatene, viste seg senere å ikke være et verifisert kampanje-dokument. I stedet var dette noe frivillige Sanders-aktivister hadde laga og delt med andre frivillige via internkommunikasjonsnettstedet Slack.

Selv om talepunktet ikke var spesielt injurierende ovenfor Warren, var Sanders-kampanjen tydelig på at de kun trener opp sine frivillige i å argumentere for Sanders, og ikke mot andre kandidater.

Kort tid etter at Politico-saken var ute, ble Warren bedt om en kommentar. I videoen som er spredt vidt i sosiale medier opptrer hun svært indignert og forteller at hun er svært skuffet over det hun mener er å forsøple hennes kandidatur. Hun bruker svært sterke ord i videoen. Hun åpenbart har bestemt seg for at Politico sin rapport stemmer, uten å ha undersøkt saken ytterligere selv.

Kampanjen til Warren sendte dessuten ut en e-post til sine støttespillere der saken ble spilt opp ytterligere. Målet var å samle inn penger blant Warren-supportere som ble provosert over oppførselen til den konkurrerende kampanjen.

Kritikken av Sanders-kampanjen viser at dette er em villet konfliktlinje. Noe hun viste enda klarere et lite døgn senere.

I desember 2018 møttes Sanders og Warren til et konfidensielt møte i Washington D.C. Dette skulle handle om begges planer for 2020. Som nære allierte og venner snakket de åpent om hva de tenkte om veien videre, og begge beskrev møtet som godt. Senere offentliggjorde begge sine kandidatur. De har vært ærlige om at de har en pakt om ikke å angripe hverandre, en avtale de stort sett har holdt.

Lite ble lekket fra møtet. Alt som har skjedd siden har tydet på at de begge har stor respekt for hverandre. Det var derfor nyheten som brøt ut natt til tirsdag norsk tid på CNN kom som en stor overraskelse. Fire ulike kilder hevdet at Sanders under møtet med Warren hadde sagt at en kvinne ikke kan vinne valget mot Trump.

Twitter eksploderte. Hvem er disse kildene når det bare var to til stede på møtet? Hvorfor har ikke Warren selv uttalt seg? Sanders var selv raskt ute og beskrev saken som ren propaganda og løgn, og avfeide påstanden fullstendig.

På twitter fant Sanders’ støttespillere det ene klippet etter det andre som viste hvordan han helt siden 1987 har oppfordret jenter og kvinner til å stille som presidentkandidater. Flere poengterte at Sanders selv i 2015 oppfordra nettopp Warren til å stille. Hun bestemte seg for å sitte stille i båten, mens Sanders måtte hoppe i det for å sikre at det fantes en venstresidekandidat.

Hvorfor han skulle si noe slikt, og spesielt på en måte slik det framsto på CNN, som at han ikke syntes Warren burde stille, finnes det ingen rasjonell forklaring for.

Ikke lenge etter kom Warren selv med en uttalelse om saken. Hun sa at de blant andre saker diskuterte konsekvensen av en kvinnelig kandidat. «Jeg trodde en kvinne kunne vinne, han var uenig». Deretter skrev hun «Jeg har ingen interesse av å diskutere dette private møtet ytterligere».

Meldingen som gikk fra Warren-kanpanjen til journalister

Framfor å skru ned temperaturen på debatten, så fikk hun den til å øke. Hun forsøkte seg på en dobbeltkommunikasjon der hun gav media mer mat, samtidig som hun forsøkte å si at hun ikke var interessert i dette fokuset.

Konsekvensene av krangelen som Warren har satt i gang er uklare. Sannsynligvis er det en god nyhet for Joe Biden som unngår skuddvekslingen og som slipper fokus på seg selv inn mot januar-debatten som går av stabelen natt til onsdag 15. januar norsk tid.

Ut ifra sosiale medier å dømme, så slo dette hardt tilbake for Warren. Få som tilhører den progressive venstresida i USA liker denne typen upolitisk internkrig. Mange supportere av Warren har Sanders som andrevalg, og blant organisasjonene som denne gangen har stilt seg bak henne, er det nok mange som kjenner en indre konflikt.

Demokratenes kandidater samler inn penger gjennom tjenesten ActBlue. Om du har donert til en kampanje kan du senere angre og be tjenesten sende pengene tilbake. Som følge av Warrens utspill ble det startet en emneknagg på twitter med mål om å få flest mulig til å trekke tilbake den økonomiske støtten til senatoren fra Massachusetts. #RefundWarren har blitt brukt over 30 000 ganger og var i toppen av trendlista i flere timer.

Utklipp fra twitter

Det Warren må håpe på er at tidligere Clinton-velgere blir mobilisert av støyen. Det er denne gruppa som fortsatt er bitter på at Sanders ikke støttet Clinton tidligere i 2016, og som sliter med å la det ligge. Om Warren kan få tilbake noen velgere fra Biden og Buttigieg, så kan det fungere positivt for hennes oppslutning.

Problemet er bare at mange mener dette er villede saker fra Warren-kampanjen. Blant dem er Nate Silver, mannen bak nettstedet fivethirtyeight som aldri har vært spesielt Sanders-lojal. På twitter var han ikke i tvil om hvor lekkasjene kom fra.

Om dette oppfattes som et strategisk spill, vil det ikke ta seg bra ut for Warren. Hun er populær fordi hun er en non bullshiter. Ei som sier ting som de er, og ikke gjømmer seg bak politisk spill.

Det hun har vært god til som senator har ikke gått like bra som presidentkandidat. Hun fikk mye kritikk for å teste DNAet sitt, da hun ønsket å bevise ovenfor Trump at hun hadde urfolksblod i seg. Deretter har hun latt seg presse til å lage en egen finansieringsplan for sine helseplaner, noe som har bidratt til at hun har stupt på målingene.

Mange Sanders-supportere har hatt Warren som 2. kandidat, og var villige til å drive valgkamp for henne om det var hun som vant fram. Med de siste dagenes angrep er det mange som har fått avsmak på henne. Flere sier at de har gått fra å ha et første og et andrevalg, til nå kun å ha Sanders på lista.

Sakene har ført til en mer splittet venstreside. Dette må ha vært inne i beregningene til Warren. I så fall er det et varsko for alle på venstresida som har sniffet på hennes kandidatur.

One thought on “Presset Warren-kampanje kjører drittpakker mot Sanders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: