11 dager igjen til Iowa: Bølge av gode målinger for Sanders

Demokratenes primærvalg nærmer seg med stormskritt. På snittet av de nasjonale målingene leder fortsatt Joe Biden. Samtidig tar Bernie Sanders kraftig innpå, og i CNNs siste måling er han i føringen. Det har også kommet flere gode målinger for senatoren i delstatene der det er valg tidlig.

Den første virkelig gode nyheten for Sanders kom 9. januar, da det anerkjente byrået Selzer og CO viste han i føringen i Iowa. Målingen utført for Des Moines Register og CNN viste en oppslutning på 20 prosent, tre prosentpoeng foran Elizabeth Warren på 2. plass. Selzer og CO har tidligere vist konservative tall for Sanders sammenligna med andre byråer, så målingen gav gode grunner til å juble for berniekratene.

Siden 9. januar har trenden fortsatt å være positiv for Sanders. Snittet nasjonalt ligger på 21,6 prosent, kun 6,5 prosentpoeng bak Biden.

I California leder Sanders på tre av de fire siste meningsmålingene. I den siste som er offentliggjort, fra Tulchin Research, fikk han hele 29 prosent mot Bidens 25. Står dette resultatet seg, vil ingen andre kandidater kjempe om delegater fra solskinnsstaten. California er spesielt viktig i år, ikke bare fordi det er landets mest befolkede delstat, men også fordi den er skjøvet fram i kalenderen fra juni i 2016 til begynnelsen av mars i 2020.

Det har også kommet målinger fra rustbeltestatene Wisconsin, Michigan, Pennsylvania og Ohio. Sanders leder i Wisconsin(+7), er nærme Biden(-5) i Michigan, og innen rekkevidde også i Pennsylvania(-11) og Ohio(-11).

Det har også kommet flere målinger fra de to første delstatene Iowa og New Hampshire. Disse har vært blandet drops. Monmouth som vanligvis er strenge mot Sanders, gav han 18 prosent og klar framgang, mot Bidens 24. Siden har det kun kommet to merkelige målinger der. Først fra Neighborhood Research and Media som gav Sanders 10 prosent. Verdt å merke seg er demografien intervjuet i undersøkelsen. Av de drøyt 300 spurte er kun 56 personer under 50 år. Sanders scorer best hos de 40 år eller yngre. Undersøkelsen er på oppdrag fra høyreekstreme Breitbart, og lederen for undersøkelsen har selv #NeverSocialism i sitt infofelt på twitter.

Image

Få dager senere kom David Bider med måling utført for Focus on Rural America. Sist de målte Iowa, i september, fikk Sanders kun ni prosent. Denne gangen økte han til 14. Et resultat som ikke er godt nok i Iowa. Men av alle målingene, tyder mye på at dette er en av de strengeste.

I New Hampshire har Sanders inntil nylig hatt flere målinger i kategorien OK. New Hampshire er en delstat han må vinne, og helst med margin. Han leder på de fleste målingene, men ikke overveldende. Kombinasjonen av målingene de middelmådige fra Iowa og New Hampshire har fått noen eksperter, blant annet hos fivethirtyeight.com, til å stille spørsmålet: har Sanders en framgang nasjonalt men som ikke kan synes i de tidlige delstatene? Dette kan for eksempel komme av at de andre kandidatene også prioriterer delstatene høyt, med mange valgarrangementer og mye tv-reklame. Men de vedgår også at få målinger, og fra byråer som vektlegger Sanders feil som kan være årsaken. Sanders har opplevd klar framgang hos alle de anerkjente byråene.

Torsdag 23. januar kom første målingen som kan tyde på at Sanders framgang er reell også i Iowa og New Hampshire. Høyt anerkjente MassINC Polling Group gav Sanders 29 prosent og en ledelse på 12 prosentpoeng. I undersøkelsen kommer både Biden og Warren under den viktige 15-prosentsgrensa og risikerer å få null delegater fra delstaten. CNNs tallknuser Harry Enten skriver selv i en kommentar til målingen på twitter at byråene som gir Sanders de beste tallene er de han stoler mest på.

Det har vært rekordfå målinger fra Iowa og New Hampshire ved årets valg. Men det er ventet at det skal ta seg opp i dagene som kommer. Vi vet sannsynligvis mer veldig snart. Men alt i alt, så ser det ut til at målingene beveger seg i retningen Sanders ønsker seg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: