Status før Iowa caucus

I dagene før det viktige Iowa-valget har Sanders-kampanjen snakket opp sine muligheter, mens Biden-kampanjen har roet ned forventningene. Samtidig foregår en knallhard duell mellom Warren og Buttigieg om å være den sterkeste utfordreren. Her er det vi vet før valgmøtene i The Hawkeye State går i gang 02.00 natt til tirsdag norsk tid.

Ekspertene klør seg i hodet og mener at både Biden, Sanders, Warren og Buttigieg kan kjempe om å vinne i Iowa. Målingene har variert, og resultatene avhenger av hvilke metoder byråene benytter seg av. I snittet av målingene er det likevel klare tendenser.

  1. Bernie Sanders: 24,2 prosent
  2. Joe Biden: 20,2 prosent
  3. Pete Buttigieg: 16,4 prosent
  4. Elizabeth Warren: 15,6 prosent

Om dette blir resultatet av første valgrunde vil både Buttigieg og Warren være ille ute. På mange av de drøye 1800 valgmøtene vil de da få under 15 prosent, noe som betyr at de blir underkjent. Da kan velgerne i det aktuelle valglokalet gå til et andrevalg, eller dra hjem. Det er sannsynlig at mange Buttigieg-velgere da vil gå til Biden, mens Warren-velgerne hopper over til Sanders.

Men at det blir utfallet av kvelden er langt ifra sikkert. Både Buttigieg og Warren har velorganiserte kampanjer. Å være forberedt til valgmøtene er svært viktig. Mange velgere har ikke bestemt seg, og man kan dessuten overbevise velgerne til de mindre suksessfulle kandidatene om å skifte lag.

Amy Klobuchar har styrket seg på målingene, og har nå et snitt på ni prosent i delstaten. Men det er ikke nok, og disse velgerne må finne en annen kandidat. Disse deler seg sannsynligvis mellom Biden, Buttigieg og Warren.  Både Buttigieg og Warren kan tjene noen prosentpoeng på at de har trent opp frivillige til å ta ansvar på de 1800 ulike valgmøtene i delstaten.

Joe Biden sin kampanje er i motsatt situasjon av Buttigieg og Warren. Flere målinger viser at han er på en klar andreplass. Høykvalitetsmålingen til Monmouth gir han til og med en ledelse foran Sanders. Men kampanjen til den tidligere visepresidenten lider av å være dårlig organisert, og med manglende energi. Målingene tyder på at Bidens velgere er de minst engasjerte. Hadde det vært vanlig valg i delstaten kunne den tidligere visepresidenten profittert på disse velgerne. Da hadde de funnet krefter til å stikke innom stemmelokalet. Men i caucus-valg må du være forberedt på timevis med intens møtevirksomhet. Dette er noe som tjener kandidater med inspirerte velgere. Mange tror at Bidens resultat på valgdagen vil være godt under det målingene har vist.

Valgmøtene til både Buttigieg og Warren har vist at kandidatene har en solid base av engasjerte velgere. Buttigieg holdt et møte med over 2000 velgere dagen før dagen, og Warren samlet også folkemengder. Utfordringen spesielt for Warren er å lykkes i mer rurale strøk. Hun er populær i byene der innbyggere med høyere utdanning bosetter seg. Problemet hennes er at man belønnes mer for å gjøre det bra på noen av de mindre valgmøtene.

Systemet er nemlig ikke en person, en stemme. De ulike møtene velger delegater til et møte på delstatsnivå hvor delegatene til Demokratenes landsmøte så velges. Delegatene til hvert møte er fordelt etter en nøkkel basert på oppmøte ved tidligere valg. Dette har en tendens til å straffe byer. Om Warren presterer svakt i rurale strøk vil hun falle bakpå i delegatfordelingen.

Mens det er store spørsmål å stille rundt mulighetene til både Biden, Buttigieg og Warren, så er Sanders-kampanjen i en annen situasjon. De er komfortable. De leder på målingene, der velgere man forventer at skal stemme er målt. I tillegg har kampanjen satset stort på å mobilisere nye velgergrupper.

Som en del av mobiliseringen av latin-amerikanere arrangerte Sanders-kampanjen innendørs fotballturnering

Det bor rundt 200 000 latin-amerikanere i delstaten og 50 000 av disse er registrerte velgere. Likevel var det kun 3000 stemte ved forrige caucus-valg. Denne gangen har Sanders-kampanjen satset stort på å mobilisere dem. De har hele 22 spansktalende blant sine ansatte i delstaten, og har et eget program rettet mot gruppen

Skulle kampanjen lykkes med å få opp mot 15-20 000 til å stemme denne gangen, kan de plusse på fem, seks, syv prosent på egen oppslutning, sammenlignet med målingene. Det har dessuten foregått en storstilt organisering på videregående skoler i delstaten, der elever organiserer sine klassekamerater til å møte og avgi stemmer. Elever som blir 18 år innen begynnelsen av november har stemmerett.

Et annet moment som kan gi Sanders en bonus, er at velgerne som har Andrew Yang og Tulsi Gabbard som førstevalg, sannsynligvis har senatoren fra Vermont som sitt andrevalg. Yang og Gabbard vil begge slite stort med å komme over 15 prosentgrensa, og begge har den siste tida hinta til at Sanders er det naturlige valget om de selv ikke får samlet nok støtte.

En siste fordel for Sanders er at man kan registrere seg for å stemme på selve valgdagen. Du må ikke være registrert Demokrat på forhånd. Du kan skrive deg inn der og da. Det betyr at alle som vil, også de som ikke er registrert som velgere, kan gjøre dette før møtestart. Sanders har appell blant mange som vanligvis ikke stemmer, og som ikke definerer seg som Demokrater

Det største spørsmålet rundt Sanders velgere er om de klarer å møte opp innen tida. Om de ikke står i kø til møtet innen kl19.00 slipper de ikke inn. Studenter og elever er ikke alltid de beste til å komme på tida. Dette kan bli ødeleggende for Sanders. Samtidig er dette grupper som meningsmålingene ikke regner med at skal komme i stort monn.

Sanders blir også noe straffet for stor oppslutning i noen tettbygde strøk. Iowa har flere høyskolebyer der studentene vil møte opp. Men Sanders møter samme problem som Warren her, ved at han ikke får den fulle verdien av hver enkelt av disse velgerne i sluttresultatet. I motsetning til Warren gjør Sanders det også sterkt i rurale strøk. Så for han blir det ikke de største utslagene.

I helga kunne Sanders-kampanjen annonsere at de har banket på 500 000 dører i Iowa siden 1. januar. I samme periode har de ringt 10 millioner telefonnumre i USA, med vekt på Iowa. Ingen andre kampanjer kan måle seg med den organisatoriske styrken. Spesielt innspurten kan gi senatoren et ekstra løft.

Sanders leder med margin på snittet av målingene, og det er gode grunner til å tro at han også kan løfte seg fra dette. Samtidig er valgmøtene i Iowa svært vanskelig å forutse fordi så mye kan skje. Avhengig av hvem som kommer over og under 15-prosentgrensa kan valgresultatet bevege seg i flere retninger.

Men det er svært vanskelig å komme unna at Bernie Sanders er kveldens store favoritt.

Om han skulle vinne, handler konkurransen om overlevelse for de andre. Warren og Buttigieg er avhengig av å slå hverandre, og Biden vil slite stort om han ikke ender på pallen.

For Sanders er drømmescenarioet følgende:

  1. Sanders
  2. Buttigieg
  3. Warren
  4. Biden

I dette scenarioet vil Sanders ha den store medvinden. Buttigieg må klare å styrke seg i New Hampshire, der han foreløpig sliter på målingene. Han har dessuten svært dårlig tid til å skaffe seg støtte blant latinamerikanere i Nevada og afroamerikanere i South Carolina.

Warren på sin side må overbevise om at hun på tross av et svakt resultat i Iowa er en sterkere kandidat enn Sanders. Og Biden, han må klare å overbevise sine milliardærvenner om å sponse en kampanje som sliter økonomisk.

Valgmøtene begynner kl02.00 norsk tid, og avhengig av hvor jevnt det blir mellom kandidatene kan det ta fra to til fem timer å kåre en vinner. I 2016 ble Clinton utropt til vinner, en hårsbredd foran Sanders. Denne gangen vil det sannsynligvis bli mindre jevnt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: