Iowa, New Hampshire og veien videre i Demokratenes primærvalg

Kaos var stikkordet for Iowa caucus. Uavhengig av hvem som kåres som vinner av kvelden, så kan både Pete Buttigieg og Bernie Sanders være fornøyde. For Warren var resultatet middels pluss, mens prestasjonen til Joe Biden var krise. Primærvalget i New Hampshire til tirsdag blir avgjørende for hvem av de mange kandidatene som klarer å holde sine kampanjer i live.

Tekst: Reidar Strisland, i New Hampshire

Bernie Sanders vant stemmetallet i Iowa med klar margin både i 1. og i 2. valgrunde. Valgloven i delstaten sier likevel at det ikke er slik en vinner blir kåret. For å nå toppen må du ha flest delstatsdelegatekvivalenter(SDE). En mystisk utregningsmetode som gir fordeler til innbyggere i rurale strøk sammenligna med de i byer. Under opptellingen har Buttigieg ledet SDE-opptellingen, men Sanders har knappet innpå. Nå er marginen syltynn, og feil som ikke er rettet opp kan fortsatt føre Sanders i ledelsen.

Likevel er det Pete Buttigieg som har fått fordelen ut av Iowa. Det begynte med at han prematurt erklærte seier på valgnatta. Resultatene la vente på seg. Og da Demokratene først begynte å offentliggjøre deler av resultatet, viste den en klar Buttigieg-ledelse i SDE. Sanders-kampanjen på sin side mente at de foreløpige tallene ikke var representative for det faktiske resultatet. Men overskriftene på avisene var likevel “Buttigieg i ledelsen”.

Først etter at man passerte 80 prosent opptalte stemmer begynte valgdistriktene fordelaktige for Sanders å bli inkludert. Hver gang nærmet han seg betydelig.

Samtidig som det ble tydeligere at det ikke var noen klar Buttigieg-seier, så kom målingene som viste at den feilaktige dekningen av resultatene i Iowa hadde gitt Buttigieg en svært positiv trend. Fra 13,7 prosent i snitt i New Hampshire 3. februar, skjøt han på kort tid i været til 22 prosent. Han er nå i en konkurransedyktig posisjon mot Bernie Sanders som fortsatt leder med et snitt på 26,7.

New Hampshire-valget vil gi vinneren av Bernie Sanders og Pete Buttigieg verdifull medvind. Da Sanders vant New Hampshire i 2016 samlet han inn rekordsummen 6 millioner dollar i løpet av en kveld. Om han vinner denne gangen blir summen sannsynligvis betydelig høyere. Om Sanders skulle havne bak Buttigieg er det heller ikke krise. Han har uansett stabilt høye innsamlingstall og har en aktivistbase i delstatene som kommer senere i kalenderåret. Men for å bygge et narrativ om at han er en vinner som kan slå Trump, så kommer seier godt med. Om han skulle vinne, så er han storfavoritt fram mot Nevada, og han kan til og med vinne Sør-Carolina. Vinner han sistnevnte, så har han en medvind som gjør at han kan avgjøre hele konkurransen allerede under Super Tuesday 3. mars.

Buttigieg på sin side, må lykkes i New Hampshire. Helst må han komme øverst på pallen. Han har liten organisasjon og lite oppslutning i delstatene som kommer senere, og må ha vind i seilene for å kunne konkurrere på den nasjonale scenen. Buttigieg må vise klart og tydelig at han er kandidaten som Demokratenes elite må stille seg bak. Derfor er han også avhengig av at Joe Biden går på en smell. Spørsmålet er om eliten foretrekker Buttigieg foran en Michael Bloomberg som er villig til å satse et av sine mange kongeriker på å vinne valget.

Elizabeth Warren slapp ydmykelse i Iowa og er fortsatt med. Snittet av målingene viste at hun kunne slite med 15 prosentsgrensa, men hun havnet på over 18. Det er likevel ikke nok til at hun skal kunne konkurrere videre. Hun sliter med å samle inn penger og har i det siste kuttet planene om flere tv-reklamer. Hun har dessuten hatt interne problemer i sin organisasjon i Nevada, der flere minoritetskvinner har sagt opp fordi de føler seg dårlig behandlet. Warren trenger å komme på offensiven og må helst vinne New Hampshire for å ha sjanser videre.

Joe Biden fikk ikke mer enn 13,7 prosent av stemmene i Iowa, men SDE-beregningene reddet han såvidt over 15 prosent. Det kunne nesten ikke gått verre. Resultatet viste at noe er alvorlig galt med kampanjen som nesten ikke var tilstede i Iowa. Han har siden stupt på målingene, og har nå et snitt på 13 prosent i New Hampshire. Faller han under 15 prosent-grensa vil han sannsynligvis ikke stikke av med noen delegater fra delstaten. Skulle det skje, så er han ille ute. Ryktene går om at han sliter med å samle inn penger, og kampanjen sliter dypt med energi og entusiasme.

Amy Klobuchar og Tom Steyer er to outsidere man kan følge med på i ukene som kommer. Klobuchar overrasket i Iowa og endte med rundt 12 prosent oppslutning. Hun får fortida åtte prosent på målingene i New Hampshire og kan med litt framdrift karre seg over 15-prosentsgrensa. Men det er ikke spesielt sannsynlig.

Steyer har ikke lyktes i Iowa og gjør det svakt i New Hampshire, men satser tungt på Nevada og Sør-Carolina. Her gjør han det solid på målingene der og kan fort ende opp topp tre i begge delstater. Hva som skjer etter det er et åpent spørsmål. Men han kan ikke fortsette å bruke de enorme summene av egen formue som han har gjort til nå.

Andrew Yang satsa hardt på Iowa uten å få noe igjen for det. I New Hampshire ser det dessuten mørkere ut for han. Yang skal ha redusert staben sin noe i det siste, og er på en liten nedtur. Om de ikke lykkes i New Hampshire, så må det nærme seg slutten for en kandidat mange kommer til å savne.

Tulsi Gabbard er en annen kandidat som snart er i ferd med å måtte gi seg. Håpet hennes er New Hampshire hvor hun har klart å samle noe støtte. Men den er fortsatt på under fem prosent i delstaten, og hun har ingen rute til nominasjonen what so ever.

Tirsdagens valg er avgjørende for alle kandidatene bortsett fra Bernie Sanders, Tom Steyer og Michael Bloomberg.

Før den tid skal syv av kandidatene opp i debatt. Flere er presset til å markere seg, og det kan fort bety blodbad. Hvem som går løs på hvem blir interessant. Det går rykter om at Sanders vil bli angrepet for å være sosialist, og for at det kan skade valgkampanjene for senatskandidater i delstater med konsentrasjon av republikanere. Men det kommer helt klart også til å bli kamp om den moderate velgerskaren. Biden føler seg presset av Buttigieg, og Klobuchar må opp og fram om hun skal ha noen sjanse.

Warren må også ta noen valg i kveld. Skal hun gå etter moderate stemmer og angripe Sanders, eller skal hun forsøke seg på de progressive stemmene? Hun må i hvert fall gjøre noe om ikke tirsdagens valg skal bli en fadese.

En intens politisk uke i USA gjør at mange sannsynligvis velger å ta helg. Dermed er det ikke sikkert seertallene blir enorme. Dette er ødeleggende for kandidatene som desperat trenger synlighet.

Valget foregår natt til onsdag 12. februar norsk tid.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: