Sanders med solid utgangspunkt før tirsdagens New Hampshire-valg.

På tross av en uke med kaos fra Det demokratiske partiet og momentum for Pete Buttigieg, så er Sanders kandidaten best posisjonert foran tirsdagens primærvalg i New Hampshire.

En stund kunne det se ut som at Pete Buttigieg ville utgjøre en trussel i kamp om seieren i granittstaten. Men skal vi tro målingene har oppturen til den tidligere borgermesteren for byen South Bend i Indiana stoppet opp. Sanders på sin side har hatt flere gode målinger, som tyder på en styrket posisjon før valget.

Snittet av meningsmålingene i New Hampshire ifølge Real Clear Politics:

Bernie Sanders: 28,5 prosent
Pete Buttigieg: 22 prosent
Elizabeth Warren: 12,3 prosent
Joe Biden: 11,5 prosent
Amy Klobuchar: 11 prosent
Alle andre 3 prosent eller lavere.

Bak dem overrasker Amy Klobuchar med å kjempe om tredjeplassen med Joe Biden og Elizabeth Warren. Biden har stupt på målingene den siste uka, og sier selv at han ikke forventer noe godt resultat i New Hampshire. Spørsmålet er om noen andre enn Sanders og Buttigieg er i stand til å komme over 15 prosent. For du må over denne grensa for å bli tilkjent delegater til Demokratenes landsmøte i det hele tatt.

For både Warren og Biden er det kritisk å klare denne sperregrensen. Warren sliter tungt med entusiasme, og har begynt å miste supportere over til sine konkurrenter. Hun har kansellert tv-reklamer, og organisasjonen har hatt trøbbel i den neste viktige delstaten Nevada, der flere minoritetskvinner har sagt opp jobben. Warren har bygd en organisasjon for å kunne være med lenge. Men hun må ha råd til å drive organisasjonen videre, og om hun ikke viser tegn til bedring, så kan hun ikke ha lang tid igjen som presidentkandidat. Et svakt resultat i New Hampshire vil ikke gå upåaktet hen for senatoren. Delstaten er nemlig nabo med hjemstaten Massachusetts, noe som forventes å gi en hjemmebanefordel.

Biden har stupt på målingene, og gjennomførte en heller svak debatt fredag kveld. Han arbeider intenst med å beholde lederstatusen blant de mer moderate kandidatene, men har etterhvert fått konkurranse fra flere hold. En 5. plass i New Hampshire vil være fulllstendig katastrofe for den tidligere visepresidenten, som vil slite hardt med å samle inn penger på veien videre.

Utklipp fra Demokratenes debatt fredag 7. februar. sendt på ABC.

Klobuchar på sin side er den av kandidatene som kan komme godt ut av et resultat selv under 15 prosent. Om hun går forbi Biden og/eller Warren har hun tatt store steg fram som en potensiell lederskikkelse blant de moderate kandidatene.

Sanders-kampanjen er ikke spesielt bekymra for verken Buttigieg eller Klobuchar. Ingen av dem har noen stor kampanjeorganisasjon utenfor de to første delstatene, og de har liten eller ingen støtte blant minoriteter. At begge fortida gjør det relativt bra er godt nytt, fordi det bidrar til å spre velgerne på den moderate siden. Og det er få signaler om at disse kandidatene har noen planer om å samarbeide i kampen mot Sanders, snarere tvert i mot.

Både Klobuchar og Biden har sendt klare signaler om at de ikke liker Pete Buttigieg. Klobuchar har gått etter den tidligere borgermesteren i flere debatter, og angrepet han for å mangle erfaring. Det samme har Biden, som har kjørt negativ tv-reklame mot Buttigieg der han setter deres erfaring opp mot hverandre.

På det ukentlige nyhetsprogrammet This Week lovte Joe Biden å jobbe hardt for Bernie Sanders om han ble Demokratenes presidentkandidat. I samme intervjuet påpekte han at Buttigieg ikke kan vinne på grunn av den manglende støtten fra afroamerikanere.

I tv-debatten fredag kveld tok programlederne opp at Hillary Clinton på ny kom med stikk til Sanders. Da kom både Klobuchar og Biden til unnsetning og sa at de støtta Sanders. Biden gav han til og med en klem.

Det kan nesten virke som den interne kranglinga blant de moderate kandidatene fører flere av dem inn i allianse med Sanders. Det er i hvert fall tydelig at han er viet stor respekt blant sine kollegaer.

Sanders er for øyeblikket den store favoritten. Men det er tre ting man må følge med på i tida som kommer.

  1. Kan Buttigieg overraske og vinne New Hampshire? Kan det gi han en overraskende stor medvind inn mot de neste valgene?
  2. Overlever Biden New Hampshire? Og kan han gjøre comeback i Nevada og Sør-Carolina?
  3. Ender det opp med en “ultimate battle” mellom den demokratiske sosialisten Bernie Sanders og superrike Michael Bloomberg?

Natt til onsdag norsk tid vet vi langt mer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: