Erfaringer fra bakkevalgkampen

Er du i en politisk boble er det lett å glemme hva vanlige folk tenker. Å banke på dører gir verdifulle nye perspektiver. Her er noen av erfaringene fra å dørbanke for Bernie Sanders i New Hampshire.

I løpet av mitt opphold i Concord, New Hampshire, fikk jeg fem turer der vi banket på dører til velgere, såkalt canvassing. En spennende erfaring der jeg fikk truffet mange forskjellige mennesker.

Som en på venstresida som lever i en boble, er det en svært nyttig erfaring. Folk flest er ikke ideologiske. De bryr seg i liten grad om høyre-venstreaksen, og mer om hvilke politikere de liker. Mange er styrt av oppfatninger de har fått i media. Disse er ofte gale, som at folk med helseforsikring vil risikere å stå uten rett på helsetjenester om Sanders får gjennomslag for sin politikk. Folk med slike feiloppfatninger er det spesielt verdifullt å snakke med.

Her er noen av samtalene jeg har hatt. Ingen er ordrette, alle er basert på husk.

Eldre hvit mann, som støttet Amy Klobuchar i et fint område i Concord:

«Jeg er 90 prosent sikker på å støtte Klobuchar»

«Skjønner. Kan vi spørre deg hva du tenker om Bernie Sanders?»

«Inntrykket mitt er at han er kranglete og mest opptatt av å skrike og at han ikke er villig til å samarbeide for å få gjennomslag.»

Bildet kan inneholde: 2 personer, inkludert Reidar Strisland, personer smiler, tre, briller, hatt, utendørs og nærbilde

«Hmm, det er egentlig ikke helt sant. Sanders har ofte samarbeida med sine kollegaer i Demokratene og med republikanerne. For eksempel nylig i sitt arbeid for å ta fra presidenten fullmakt til å gå til krig uten støtte i Kongressen, som han har fått flertall for sammen med den konservative republikaneren Mike Lee. Det er ikke mange som vet dette, men Sanders er faktisk likandes blant mange republikanske velgere. Vermont var tidligere en republikansk delstat, nå vinner Sanders suverent. 25 prosent av de som identifiserer seg som republikanske velgere i delstaten stemmer på Sanders. At Sanders er på utsida av det som skjer er en fortelling du hører fra media. Men det som er riktig er at han ikke er noe glad i middagene sammen med donorer og slikt.»

«Oi, dette var interessant. Det visste jeg ikke. Tusen takk for praten gutter. Nå fikk jeg noe å tenke på.»

Afroamerikansk kvinne i sentrale Concord:

«Heisann, vi kommer fra Sanders-kampanjen, skal du stemme på tirsdag?»

«Jeg håper det. Det kommer litt an på hvor mye tid jeg har.»

«Har du en ide om hvem du skal stemme på? Vurderer du Sanders?»

«Det har jeg ikke hatt tid nok til å tenke på egentlig. Men jeg liker Sanders altså».

«Kan vi spørre hva du er opptatt av?»

«Vel, jeg er lærer…»

«Sanders er støtta av fagforeningene for lærerne fordi han vil satse skikkelig på skolen. Alle barn skal få et gratis måltid. Han mener dessuten at lærere er et av de viktigste yrkene som finnes og vil øke lønna til alle lærere i hele landet til minst 60 000 dollar i året.

«Ja, det høres bra ut. Jeg tjener altfor lite. Jeg har ti barn, og har det hardt med å få økonomien til å gå rundt. Jeg har ikke helseforsikring for barna mine, som gjør meg veldig nervøs. En av dem brakk beinet da han falt ned fra et tre, som førte til at jeg fikk gjeld. Nå sliter jeg med økonomien.»

«Sanders mener at helsetjenester skal være en rett og ikke et privilegie. Ikke bare mener han at det skal være gratis, han mener også at de som har gjeld i dag som følge av nødvendig medisinsk hjelp skal få kuttet hele gjelden.»

Bildet kan inneholde: Reidar Strisland, smiler, hatt, skjegg og utendørs

Dette var politikk som selvfølgelig resonerte for kvinnen. Hun var samtidig med oss da vi sa, ærlige som vi er, at Sanders ikke får gjennomslag for denne politikken bare han blir president. At sjansen for å få gjennomslag er å bygge et folkekrav for politikken. Dette var hun med på. Vi spurte så om hun hadde en ide om når på dagen hun tenkte å stemme, og utfordringen var å finne tid. For de som tilhører arbeiderklassen er de med dårligst tid. Dette minte meg om en kort samtale jeg hadde med en ansatt i butikkkjeden CVS i San Antonio, Texas som jeg oppfordra til å stemme, men som sa at hun bare ikke hadde sjans til å finne tid med sine tre barn hjemme.

Men kvinnen i Concord mente hun skulle ha tid på kvelden. Vi forklarte at alle som stiller seg i kø innen valglokalet stenger har lov til å avgi sin stemme.

Etter å ha prata med kvinnen i snøværet gikk hun over til å bære utallige handleposer inn i huset.

Kvinnelig hvit middelklasselærer med god helseforsikring:

«Heisann, vi kommer fra Bernie-kampanjen. Har du planer om å stemme på tirsdag?»

«Ja, men jeg er fortsatt usikker på hvem. Det blir ikke Sanders denne gangen.»

«Kan vi spørre om hvorfor?»

«Jeg har akkurat fått en god helseforsikring. Betaler bare 2000 dollar i året. Så vil ikke miste den.»

«Du vet at du ikke mister helseforsikringen din om Bernie Sanders vinner. I verste tilfelle beholder du den. I beste tilfelle slipper du å betale de 2000 dollarene og får en offentlig finansiert helseforsikring som inkluderer briller, høreapparat, hjemmetjeneste og tannlege. Du slipper altså å betale alt av egenandeler, forsikringspremie osv og betaler litt mer i skatt. Du sparer penger på en bedre deal»

«Åja, dette visste jeg faktisk ikke. Nå fikk jeg noe å tenke på».

Eldre mann med både Pete Buttigieg og Bernie Sanders-skilt i hagen:

«Hei mister. Vi kommer fra Sanders-kampanjen. Ser at du har to skilt foran huset…»

«Jeg er med Bernie Sanders. Ingen tvil!!!»

«Så flott. Så det betyr at…»

«Det kommer litt mørk humor her. Men Pete-skiltet tilhører kona mi. Hun døde akkurat, og jeg har ikke hjerte til å ta det ned. Men det betyr i hvert fall en mindre stemme til Buttigieg»

«…»

Ung latin-amerikaner:

«Heisann, vi kommer fra Sanders-kampanjen, kan vi telle med deg som en Sanders-velger?»

«Jeg har ikke helt bestemt meg enda. Dere vil sikkert ikke like det, men jeg stemte Trump sist. Jeg tenkte at det var en ny stemme som sårt trengtes, men nå angrer jeg. Denne gangen skal jeg stemme på Demokratene uansett hva. Skal jeg være helt ærlig så står det mellom Bernie Sanders og Pete Buttigieg.»

«Interessant! Vi skjønner godt at du så behovet for forandring, selv om vi ikke var enige i det valget. Er det noen spesielle saker du er opptatt av?»

«Jeg er opptatt av retten til å bære våpen. Misforstå meg rett. Jeg er for at reglene skal bli strengere. At man skal gjøre bakgrunnsundersøkelser på alle som vil ha våpen. Men retten til å kunne bære våpen er viktig for meg».

«Vi må være ærlige å si at Sanders vil ha strengere våpenlover. Forby salg av krigsvåpen og som du sier, bakgrunnsundersøkelser. Men Sanders kommer også fra en rural delstat, Vermont, og forstår jakt- og våpenkulturen, og mener det fortsatt skal gå an å skaffe seg våpen».

«interessant. Som sagt vurderer jeg Sanders. Bor dessuten sammen med en som skal stemme på han, så jeg får høre argumenter fra han også. Jeg er dessuten opptatt av familie, og ser at Sanders har en stor familie og er opptatt av den.»

«Takk for praten og godt valg!»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: