Vinner av demokratenes debatt: Sosialisme

Onsdagens primærvalgsdebatt i Nevada var en underholdende seanse der alle kandidatene gikk etter alle. Av kandidatene var Elizabeth Warren vinneren, foran Sanders som en god nummer 2, som var alt Sanders trengte for å holde sin klare ledelse. Men det var også en tredje vinner av debatten: Sosialisme.

Jeg har selv uttalt at det ikke er strategisk lurt å kalle seg sosialist i det amerikanske politiske landsskapet. På tross av store endringer med en ung ny kapitalismekritisk generasjon på vei opp og fram, så tilsier fortsatt tyngdekraften at begrepet og ideologien står i veien for at mange lytter.

På den andre siden har Sanders alltid tjent på å holde seg unna blankpolering. Amerikanere har null tillit til politikerne i Washington D.C. som sier en ting og gjør en annen. Sanders er en av få som oppleves som ufiltrert. Han sier ting som de er, er ikke redd for å få fiender og han er langt mindre stiv og jålete enn sine kollegaer. At Sanders ikke forsøker å late som at han er noe annet enn det han er, er også med på å bygge hans renommé.

“Eksperter” og motstandere har gjentatte ganger sagt at sosialisme-ordet vil virke negativt i den amerikanske valgkampen, og at Bernie Sanders ikke bare risikerer å tape mot Donald Trump, men risikerer å dra med seg hele Det demokratiske partiet i dragsuget. Demokrater over hele USA vil tape sine valg fordi de blir anklaget for å være på team sosialisme. Washington Post kjørte en meningsmåling der de spurte respondentene om de ville stemme på en generisk sosialist eller på Donald Trump. Den ansiktsløse sosialisten stakk av med 40 prosent av stemmene mot Trumps 46. For Washington Post var dette nok et bevis for at sosialisme er et problem.

Begrepet var ventet å bli et av temaene i den direktesendte primærvalgsdebatten på MSNBC og NBC. De mer moderate kandidatene var klare for å ta Sanders på å være for ideologisk og for langt til venstre. Men det som skulle bli et problem for Sanders, ble i stedet hans styrke.

Da Sanders ble bedt om å forsvare sin ideologi parerte han med at det allerede er sosialisme i USA. Som Martin Luther King jr sa: USA har sosialisme for de rike, mens det er rå individualisme for de fattige. Han gikk deretter over til å si at hans demokratiske sosialisme er for arbeidende folk(working people), og ramset så opp sin helsereform og andre viktige reformer. Innlegget fikk stor applaus underveis, og satt som et skudd, i motsetning til angrepene fra mangemilliardær Michael Bloomberg og Joe Biden.

Sanders har også i flere omganger uttalt at milliardærer ikke burde eksistere. I debatten fikk Amy Klobuchar spørsmål om hun var enig med senatoren. I svaret begynte hun med å si “Vel, jeg er en kapitalist”. I salen forsøkte en liten gruppe å gi henne applaus, men det døde fort hen.

Deretter fikk Bloomberg spørsmål om han syntes det var rettferdig at han var milliardær. Han svarte “Ja, jeg har jobba veldig hardt for å tjene de pengene”. En uttalelse som fikk heller blanda mottakelse i publikum.

Kandidaten som fikk mest applaus i denne runden var Bernie Sanders. Og uten at for mange i salen kanskje tenkte over det, var det marxisist teori som skapte entusiasmen. For Sanders sa: “Vel, herr Bloomberg, det var ikke du som skapte alle de pengene, kanskje hadde arbeiderne dine også hadde en rolle å spille.”

Sanders fortalte stolt om planen sin for å sikre arbeidere 20 prosent av aksjene i alle større selskaper, noe som også ble møtt med applaus fra deler av publikum.

Selv så jeg debatten i en bar, arrangert av en upartisk organisasjon. Det var folk fra alle kampanjene der, og mange uten tilhørighet til kandidatene. Elizabeth Warren fikk mest applaus tidlig på kvelden, mens under runden om sosialisme og økonomi steg entusiasmen betydelig for Sanders.

Der man skulle tro at Sanders ville gå på defensiven og forsvare seg som sosialist, gikk han på offensiven og vant. Debatten tydeliggjorde et paradigmeskifte. Om du gjør det på rett måte, har diskusjon om sosialisme blitt en fordel for venstresida, selv i USA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: