Bernie nærmest uslåelig – men Demokratene vil forsøke

Bernie Sanders knusende seier i Nevada var smertefull for samtlige av hans konkurrenter. De neste ukene må de på intens stemmejakt, og kun Sanders kan skryte på seg stabil framdrift.

Eliten i Det demokratiske partiet og omverdnen rundt er forferdet over utviklingen i Demokratenes primærvalg. Få hadde trodd at Sanders skulle være så overlegen, og vinne samtlige av de tre første delstatene. I Nevada ender han sannsynligvis på rundt 40 prosent av stemmene, det dobbelte av Joe Biden på andreplass.

Resultatet kommer på tross av en bølge av upolitiske drittpakker mot Sanders. Det starta med at den sentrumslojale ledelsen i fagforeninga Culinary Union i Nevada spredte propaganda mot Sanders helsereform til alle sine medlemmer. Propagandaen førte til sterke reaksjoner og massiv kritikk mot fagforeninga. Noen enkeltpersoner(blant dem var flere Trump-supportere som ønsket bråk) kom med trusler og ufint språk som gav media muligheten til å kjøre dagesvis med debatt om bernie bro-myten.

Når media etter hvert ble ferdig med å vise til at Sanders ikke hadde fagforeningsstøtte(noe som viste seg å være feil. Det var internt opprør i fagforeninga), og med å diskutere de såkalte sinte hvite bernie bros’ene, så var neste upolitiske angrep klart: hvorfor har ikke Sanders offentliggjort sine helseattester?

Selvfølgelig har Sanders gjort nettopp det. Og i følge CNNs egen lege er informasjonen senatoren har delt helt innafor.

“Fact-checking Sanders’ claim he’s put out as much medical information as the other candidates” CNN.

Likevel har store deler av den siste uka handla om nettopp Sanders helse. Han er anklaga for å holde informasjon skjult, og det hjelper lite at CNNs lege er på Sanders lag.

Noen med mye makt og innflytelse hadde en fjerde ikke-politisk metode for å svekke Sanders inn mot valget i Nevada. Washington Post kunne nemlig avsløre at amerikansk etterretning en måned tidligere hadde informert Sanders-kampanjen om at Russland forsøker å blande seg inn i valget, og at de ønsker å hjelpe Bernie Sanders til primærvalgsseier. Washington Post kunne ikke vise til eksempler på at dette var blitt gjort. Saken som kom i betimelig kort tid før valget førte dessuten til kritikk mot Sanders for at han ikke selv offentliggjorde informasjonen han fikk av etterretninga. Kjente kommentatorer som tidligere Obama-rådgiver David Axlrod stilte spørsmålstegn med åpenheten på tross av at informasjonen var klassifisert. Han hadde sannsynligvis stilt enda flere spørsmål om Sanders hadde offentliggjort informasjonen.

En endeløs uke med drittpakker til tross. Sanders vant en knusende overlegen seier i Nevada. Det som er interessant, er at jo hardere den amerikanske eliten nå forsøker å stoppe Sanders, desto sterkere blir han. Dette er et av de få likhetstrekkene mellom Sanders og Trump.

Der Sanders nå følger en oppadgående kurve, så sliter samtlige av hans motstandere:

Pete Buttigieg: Fikk rundt 18 prosent av stemmene i Nevada. Men sliter stort med pengeinnsamling og har ikke råd til reklame i de mange delstatene som arrangerer valg 3. mars.

Joe Biden: Fikk rundt samme andelen av stemmene som Buttigieg. Trenger momentum. Fikk det ikke. Må kjempe hardt om han skal slå Sanders i førstkommende valg i Sør-Carolina. Slitter også med penger.

Elizabeth Warren: Solid debatt tidligere i uka virket å få kampanjen på skinner. Endelig tok pengeinnsamlingen seg opp. Men resultatet i Nevada var dypt skuffende, og framdriften har blitt til motvind. Må snu skuta på ny når neste debatt arrangeres, men har lang vei å gå for å komme på offensiven.

Michael Bloomberg: Har brukt rundt 4 milliarder kroner kun på tv-reklamer. Men floppen i den direktesendte tv-debatten i Nevada knakk framgangen på målingene. Han vil fortsette forsøket på å kjøpe seg til Det hvite hus. Men stadig færre tror at han er den beste i duell mot Trump.

Tom Steyer: Nevada skulle være hans første gjennombrudd før Sør-Carolina. Milliardæren har satset stort på delstaten, men falt helt igjennom. Han har flere gode målinger i Sør-Carolina. Men uansett utfall der har han i utgangspunktet ingen vei til nominasjonen.

Amy Klobuchar: Har fortsatt sjanse til å vinne sin egen delstat, Minnesota. Men framdriften fra New Hampshire er nå helt fullstendig borte, og hun vil slite vel så dypt i Sør-Carolina. Eneste håpet hennes er å få noen få delegater som kan stikke kjepper i hjulene for en Sanders som jobber for å få flertallet av delegatene på Demokratenes landsmøte.

Akkurat nå er det vanskelig å forestille seg hvem andre enn Sanders som kan vinne. Han har best posisjon i racet så langt, mest framdrift, flest aktivister, mest innsamla penger. Samtidig vil amerikanske eliter fortsette alle forsøk på å stoppe senatoren. Så alle som ønsker at han skal vinne bør melde seg til tjeneste via berniesanders.com/volunteer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: