Nattas primærvalgsdebatt: Oligarki spesial

Se for deg NRKs avsluttende partilederdebatt før stortingsvalget i 2021. Tenk om det ikke er vanlige mennesker som blir sluppet inn. Heller ikke en ordning der billettene fordeles mellom partiene. I stedet er det kun de som kan betale mellom 15 000 og 30 000 kroner som sikres inngang. Slik var det i nattens debatt i Sør-Carolina. Det fikk store konsekvenser for debatten.

Etter å ha fulgt amerikansk valgkamp i noen år vet jeg hva som fungerer ovenfor publikum og ikke. For eksempel er det alltid populært blant kvinnene i salen om en kvinnelig kandidat kommer med stikk rettet mot sine mannlige kolleger. Som da Warren i en tidligere debatt påsto at hun og Klobuchar var de eneste som hadde slått ut allerede sittende republikanere fra deres posisjoner de siste 30 årene(viste seg å være feil, Sanders gjorde det samme 29 år siden, og har siden vunnet). Bernie Sanders på sin side får alltid applaus når han snakker om sin helsereform, Medicare for All. Joe Biden sliter med å treffe nerver i debatten, og får sjelden applaus.

Publikummet i Sør-Carolina var annerledes. Basert på applausen hadde de to favoritter. Spesielt Michael Bloomberg, og delvis Joe Biden. De mislikte Sanders sterkt og Warren moderat. Opptil flere ganger buet salen på Sanders for poenger som har pleid å begeistre. Så høyt at flere av innleggene ble avbrutt.

Nyheten om inngangsprisen spredte seg raskt underveis i debatten. Twitter var i fyr og flamme over de merkverdige reaksjonene fra publikum. Twitteriatet spekulerte naturlig nok i om mangemilliardær Michael Bloomberg hadde betalt sine ansatte inn blant publikum for å påvirke stemninga i salen. Og spekulasjonene roet seg ikke da han fikk applaus fra publikum for de mest merkverdige påstander.

Det er DNC som organiserer debattene, og deres behov for sterkere økonomi kan være årsaken til de stive prisene. Partiet har lenge slitt med økonomien, en av årsakene til at Clinton mer eller mindre kontrollerte organisasjonen gjennom primærvalget i 2016. Dette er et nytt eksempel på hvordan Det demokratiske partiet sin sterke forbindelse til sterke pengekrefter påvirker primærvalg.

Publikum har sjelden hatt en større rolle i å forme debatten. Men publikum var langt ifra debattens eneste problem. Moderatorene virket å sove i timen, og mistet kontrollen flere ganger. Det gagnet spesielt Elizabeth Warren og Pete Buttigieg som tvang seg til ordet flere ganger. Debattreglene sa at man fikk svare om man ble angrepet med navn. Likevel kunne Sanders bli angrepet av tre/fire konkurrenter før han fikk 45 sekunder til å svare. Lignende var det ingen andre kandidater som opplevde.

CBS som hadde ansvaret for debattmodereringen virket ikke å ha noe kontroll på lyden. Buttigieg benyttet derfor anledningen til å snakke i munnen på Sanders ved enhver anledning. Flere ganger senatoren fra Vermont hadde ordet var det derfor umulig å få med seg noe. Det mest parodiske var da Buttigieg holdt på i nærmere et halvt minutt og ødela et ellers solid Sanders-innlegg.

Mye har skjedd siste uken som gir grunn til å utfordre de ulike kandidatene. For eksempel har Elizabeth Warren snudd på et av sine viktigste prinsipper og akseptert støtte fra super pacs. Grupper som ikke tilhører kampanjen, og som kan ta imot så store summer de vil fra rikinger og selskaper uten å måtte offentliggjøre kilder før etter valget. Pengene kan brukes på ekstern kampanje for kandidatene. Warrens super pac bruker flere millioner dollar på tv-reklamer.

Siste uka har Joe Biden kommet med påstander om at han ble arrestert for Nelson Mandela i Sør-Afrika, noe som har blitt motbevist i etterkant. Men både Warren og Biden unngikk skyts i løpet av den to timer lange debatten.

Sanders var den klare lederen før kvelden starta. Derfor var det naturlig at han skulle være i fokus. Men moderatorene kom med flere uærlige påstander om senatoren underveis, som: “Den siste uka har du hyllet Kinas regjering”. Det er blank løgn. Sanders har tatt avstand fra alle autoritære regimer inkludert både Cuba, Kina og Saudi Arabia. Men han poengterte også at han er 100 prosent ærlig, og at han kan påpeke bra ting landene har fått til selv om de er autoritære. Å si at Kina har fått millioner ut av fattigdom er fakta, ikke en hyllest. Men CBS ville det annerledes.

Vinnere og tapere av debatten

Ut i fra forholdene mener jeg at Warren kom best ut av debatten. Sanders måtte gjennom en svært slitsom kveld, men klarte seg likevel bra, og hadde flere minneverdige øyeblikk. På tross av medvind fra publikum klarte Bloomberg seg nok en gang dårlig, om enn bedre enn forrige uke. Pete Buttigieg var frekk og usympatisk gjennom debatten, og det skal mye til at debatten gir han momentumet han trenger. Amy Klobuchar og Tom Steyer sine bidrag vil på ingen måte endre dymamikken i primærvalget.

Joe Biden hadde på sin side en av sine bedre debatter, og klarte til og med å slå fra seg ved et par øyeblikk. Det kan vise seg å bli redningen når han nå skal kjempe om å vinne Sør Carolina til helga. Sanders har tatt kraftig innpå i målingene, og delstaten er den Biden for enhver pris må vinne.

Image

CBS gjennomførte målinger så snart debatten var over. De var ikke enige i min vurdering. Blant de spurte mente flest at Sanders var vinneren, foran Biden. Warren er først nummer tre. Målingen tyder på at Sanders klarte det han måtte i debatten. Han holdt fokus og holdt seg unna fellene. At ingen kandidater imponerte seerne mer enn Sanders er en stor seier for mannen i den gule ledertrøyen. For en kaosdebatt som på mange måter var bygget for at Sanders skulle tape, ble i stedet en kaosdebatt som ingen vant.

Ingen vinner den viktigste debatten i en konkurranse med en klar leder er krise for alle i utfordrerposisjon. For Sanders er situasjonen komfortabel.

Angrepene hagler nå fra øst og vest, og i retning Sanders. Foreløpig er de ineffektive, og lite tyder på at det blir funnet opp noe nytt krutt med det første. Den demokratiske sosialisten er fortsatt storfavoritt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: